”Vakcinacija – sigurni put do pobede nad pandemijom korona virusa”

Da bi se virus stavio pod kontrolu i obezbedilo normalno funkcionisanje zdravstvenog, ali i svih drugih sistema u društvu, neophodna je brza i masovna imunizacija stanovništva – zaključeno je na tribini za zdravstvene radnike pod nazivom ”Vakcinacija – sigurni put do pobede nad pandemijom”. Tribinu je organizovao Grad Novi Pazar u saradnji sa Društvom za sigurnu budućnost ”Koraci”, Institutom za javno zdravlje Srbije ”Dr Milan Jovanović  Batut” i Zavodom za javno zdravlje Novi Pazar.

Novi Pazar je jedan od prvih pet gradova u Srbiji u kojima je započeo proces imunizacije stanovništva protiv korona virusa. Prema poslednjim podacima Zavoda za javno zdravlje do sada je 15 991 osoba primila vakcinu, od tog broja njih 6 683-oje primilo je obe doze vakcine. To je, prema oceni direktora Zavoda za javno zdravlje doktora Šefadila Spahića, relativno dobar rezultat.

”Cilj tribine ove tribine je da dođemo do prave istine, a jedini ispravan put je put nauke”, naglasio je Spahić.

Predsednik Društva za održivu budućnost ”Koraci”, Marko Oljača ističe značaj ubrzane imunizacije, jer u suprotnom, upozorava, postojeće vakcine mogu postati neefikasne.

”Osnovna poruka koju mi danas šaljemo je da je imunizacija jedini spas da izađemo iz ove situacije”, kazao je Oljača.

Na pitanje kako objašnjava neusaglašenost struke po pitanju vakcinacije, Oljača odgovara: ”Tu tezu da među strukom postoje različita mišljenja, ja ne prihvatam. Ne mogu postojati različita mišljenja oko onoga što je dokazano i što je činjenica”.

Uz poštovanje epidemioloških mera tribina je održana danas u koncertnoj dvorani novopazarskog Kulturnog centra. Na tribini su govorili i imunolog sa Medicinskog fakulteta u Beogradu docent doktor Emina Milošević, predsednik Udruženja za javno zdravlje Srbije, epidemiolog Dragoslav Popović i član Gradskog veća Novi Pazar Fevzija Murić.