REALIZACIJA PROJEKTA “ REPRODUKTIVNO ZDRAVLJE “

Dana 13.09.2019. godine Zavod za javno zdravlje Novi Pazar započeo je sprovođenje projekta Reproduktivno zdravlje koje su finansirali Kancelarija ministra bez portfelja zaduženog za demografiju i populacionu politiku i Grad Novi Pazar .

U predškolskoj ustanovi “Naša radost” u Novom Pazaru  održana su prva predavanja na sledeće teme : “Prevencija malignih bolesti”, “Vakcinacija i značaj vakcina”, “Polno – prenosive bolesti” i “Sterilitet”.

 Edukacijom edukatora tj. vaspitačica  svih predškolskih ustanova u Novom Pazaru obuvatićemo , na kraju , zavidan broj mladih roditelja kojima će kroz zdravstveno vaspitni rad i tematske roditeljske sastanke biti prenešena znanja i brošure sa navedenim temama.

Mladi i polno aktivni roditelji će saznati:

– koji su to obavezni preventivni ( skrining )  pregledi  u Srbiji i Novom Pazaru u zavisnosti od godina starosti  i šta oni podrazumevaju. Koliki je značaj samopregleda dojki , inspekcije celog tela i zapažanja svih simptoma o kojima smo im detaljno govorili na predavanjima. 

– da je pravilno ponašanje i korišćenje zaštite tokom seksualnih odnosa od najvećeg  značaja za prevenciju polno prenosivih bolesti, a samim tim i nekih malignih bolesti i na kraju  steriliteta.

– da vakcinacija HPV vakcinom štiti u velikom procentu od nastanka karcinoma grlića materice.

– da je sterilitet  stanje u kome ne dolazi do trudnoće ni nakon godinu dana aktivnog seksualnog života bez ikakve kontraceptivne zaštite, i da se odmah treba javiti lekaru.